Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

Με την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδείχθηκε πως το κράτος παραμένει εγγυητής των συμφερόντων των αφεντικών. Οι “δεσμεύσεις” του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Η αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος μεταφέρθηκε για το άγνωστο μέλλον, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αναβάλλεται διαρκως καθώς επίσης η διατήρηση του νόμου που καταργεί την Κυριακάτικη αργία είναι μερικά από τα σημεία που καταδεικνύουν τα σχέδια των κυβερνώντων. Πόσο μάλλον με το 3ο μνημόνιο να εφαρμόζεται γίνεται ξεκάθαρο πως η επίθεση εναντίων μας εντείνεται ακόμα περισσότερο.
Σε μια τέτοια συνθήκη λοιπόν είναι απαραίτητο να μην έχουμε αμφιβολίες και δισταγμούς. Δεν μπορούμε να αμφιβάλουμε για το τι σημαίνει η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για εμάς. Για τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Για τους εκμεταλλευτόμενους και τους καταπιεζόμενους. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης προς εμάς, της εντεινόμενης πρόθεσης εργοδοτών και εξουσίας να καταργήσουν κάθε κατάκτηση που είχε κερδηθεί ύστερα από αγώνες. Για αυτό και είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αφορά μόνο τους υπαλλήλους στο εμπόριο.
Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος και δυναμικός. Ένας αγώνας όλων των εργαζομένων. Τον καιρό της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και της ολοένα εντεινόμενης εκμετάλλευσης και καταπίεσης καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσουμε τους ταξικούς αγώνες μας. Δίχως να βασιζόμαστε σε σωτήρες, αλλά παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας, βρισκόμαστε στο δρόμο, συνεχίζοντας τον επίμονο, ανυποχώρητο και από τα κάτω οργανωμένο αγώνα, προτάσσοντας «Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!».
Πρέπει να γίνει σαφές πως ο διαχωρισμός εργαζόμενων-καταναλωτών είναι επίπλαστός, όπως κάθε διαχωρισμός που επιβάλλει η εξουσία. Ακόμα και όταν πάμε να ψωνίσουμε δεν παύουμε να είμαστε εργαζόμενοι. Καταναλωτές, εργαζόμενοι ή άνεργοι είναι ρόλοι στους οποίους όλοι εναλλασσόμαστε. Ο διαχωρισμός αυτός είναι τεχνητός και στην πραγματικότητα χρησιμεύει στους εργοδότες για να μας χειραγωγήσουν προς όφελος τους. Όποιος το ξεχνάει αυτό και ετοιμάζεται για κυριακάτικα ψώνια, να ‘χει στο νου του πως σε λίγο θα δουλεύει κι αυτός Κυριακές. Οι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι, οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεζόμενοι αυτού του κόσμου, δεν είμαστε απλά νούμερα και ποσοστά. Έχουμε ανάγκες, δικαιώματα και επιθυμίες που δεν χωράνε στους σχεδιασμούς τους. Έχουμε ανάγκη από πραγματικά ελεύθερο, ποιοτικό χρόνο κι αυτός ούτε αγοράζεται ούτε πουλιέται στους διαδρόμους των πολυκαταστημάτων.
Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας λόγω της κατάργησης της Κυριακάτικςης αργίας δεν αφορούν μόνο τα κεντρικά πολυκαταστήματα και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Η εκμετάλλευση των εργαζόμενων είναι δίπλα μας, στις γειτονιές μας. Ως κάτοικοι της περιοχής (εργαζόμενοι,άνεργοι,φοιτητές,μαθητές) πιστεύουμε ότι μόνο αν αντιληφθούμε την κοινότητα των αναγκών και των συμφερόντων μας θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζεται. Ως συνέλευση κατοίκων επιδιώκουμε τη δημιουργία κοινοτήτων αγώνα για κάθε πτυχή που αφορά τη ζωή μας. Προτάσουμε την οργάνωση των αγώνων μας, την ενίσχυση της αλληλεγγύης και τη σύνδεση των αναγκών που υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους με τις ανάγκες της γειτονιάς σπάζοντας προκαταλήψεις που διασπούν την εργατική τάξη.

Αφήστε μια απάντηση