Aλληλεγγύη στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους | Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου

Aλληλεγγύη στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους

Και τι μας νοιάζει εμάς για τις καταλήψεις; Η μήπως μας νοιάζει;

Και ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε:

-«Τι μας νοιάζει εμάς για τις καταλήψεις; Έχουμε τα προβλήματά μας, δεν έχουμε δουλειά, δε μας πληρώνει το αφεντικό, πώς θα πληρώσουμε ΔΕΗ, δόσεις για το δάνειο μη χάσουμε το σπίτι μας…έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε.»

Σε όσους σκέφτονται έτσι, μία είναι η απάντηση:

Οι καταλήψεις και ο κόσμος που τις απαρτίζει έχουν ταχθεί με την πλευρά της ζωής και δίνουν ένα καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Το κίνημα των καταλήψεων δραστηριοποιείται πάνω από 50 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο δρώντας συλλογικά και λαμβάνοντας αποφάσεις μέσα από συνελεύσεις. Κατειλημμένοι χώροι, κατά το πλείστον δημόσιοι και για χρόνια εγκαταλελειμμένοι, κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, στέγαση προσφύγων και αστέγων, εστίες μάθησης και αυτομόρφωσης, αντιφασιστικές δράσεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καλλιέργεια της γης και γενικότερα προωθούν ιδέες και αξίες που αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια καλύτερη κοινωνία. Ανεξάρτητα από την θεματική του κάθε εγχειρήματος ο παρονομαστής πρέπει να είναι κοινός· διεκδίκηση για το αναγκαίο και το αυτονόητο με ταυτόχρονη αμφισβήτηση των θεσμών και των νόμων. Οι καταλήψεις είναι και θα είναι χώροι αλληλεγγύης, ελεύθερης έκφρασης, αγώνα και αντίστασης σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης και εξαθλίωσης της κοινωνίας.

Σε έναν κόσμο που επικρατεί το χρήμα και ο ανταγωνισμός και η οποιαδήποτε ανθρώπινη αξία και ανάγκη βάλλεται από παντού, οι καταλήψεις μας λένε ότι μπορούμε και αλλιώς αρκεί να το θέλουμε. Ενώ το κράτος και το κεφάλαιο προτάσσει τον ατομισμό επιβάλλοντας την οικονομική εξαθλίωση, την απαξίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι καταλήψεις προτάσσουν την αλληλεγγύη, την συντροφικότητα, την ελευθερία και τον αγώνα.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι καταλήψεις ήταν πάντα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής, των παρακρατικών επιθέσεων και της συκοφάντησης των ΜΜΕ. Πρόσφατα παραδείγματα είναι: η κρατική επιχείρηση εκκένωσης των καταλήψεων στέγης προσφύγων και μεταναστών στην Θεσσαλονίκη (Ορφανοτροφείο, Λεωφόρου Νίκης &  Καρόλου Ντηλ και κοινότητα Hurriya)- για την προστασία της περιουσίας της Εκκλησίας και του Δήμου- στις 27/7 και η εμπρηστική επίθεση στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων και Μεταναστριών/-στών Νοταρά 26 τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου. Επίσης, ξημερώματα πάντα, την Πέμπτη 29/9 το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με γκαζάκια όπως και η κατάληψη Λέλας Καραγιάννη στις 23 Οκτωβρίου. Τελευταίο γεγονός η συντονισμένηεπίθεση κράτους (ΜΑΤ)-παρακράτους (φασίστες) με δακρυγόνα, πέτρες και κρότου λάμψης ενάντια στην κατειλημμένη γειτονιά των προσφυγικών στις 31 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της δίκης της Χ.Α.

Και εμάς τι μας νοιάζει για αυτές τις επιθέσεις;

Μας νοιάζει γιατί αύριο θα είναι επιθέσεις σε κάθε εργαζόμενο-η και άνεργο-η που απειλείται η ίδια του η επιβίωση από τις τράπεζες που του παίρνουν το σπίτι, από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ που του κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, από τα αφεντικά που απολύουν, κακοπληρώνουν και δολοφονούν. Άνθρωποι που στην προσπάθειά τους να ζήσουν και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον είναι αυτοί που προχωρούν σε καταλήψεις για την κάλυψη των αναγκών τους και των επιθυμιών τους. Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα αλλά και αύριο θα δώσουν τημάχη ενάντια σε πλειστηριασμούς και εξώσεις, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για μια άλλη κοινωνία χωρίς ρατσισμό, φασισμό, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με μαχητικούς και μαζικούς αγώνες σε κάθε γειτονιά, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις σχολές και στο δρόμο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Μπορείς να κλείσεις μέσα στη παλάμη σου μια μέλισσα και να τη σφίξεις μέχρι να σκάσει. Δε θα σκάσει όμως πριν σε τσιμπήσει. Ναι, βέβαια, μικρή σημασία έχει κάτι τέτοιο. Αν όμως δε σε τσιμπούσε, δε θα υπήρχαν πια μέλισσες εδώ και πολύ καιρό.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου

κάθε Κυριακή 6μμ συνέλευση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, Άνω Πετράλωνα

Αναδημοσίευση από : http://askpthk.espivblogs.net/2016/11/14/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B1/

 

Αφήστε μια απάντηση