Eνημέρωση από την Federación Libertaria Argentina για τα γεγονότα της δολοφονίας του αναρχικού Santiago Maldonado | αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” – μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ SANTIAGO MALDONADO ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Ο Santiago Maldonado ήταν αναρχικός κοινωνικός αγωνιστής με συνεπή και αλληλέγγυα επαφή με διάφορους κοινωνικούς αγώνες.Στις 18 Οκτώβρη ο Santiago βρέθηκε νεκρός σε ένα ποτάμι στην Παταγονία, δολοφονημένος από την αργεντίνικη αστυνομία εξαιτίας της έμπραkτης αλληλεγγύης που έδειξε στον ιθαγενικό λαό Μαπούτσε. Σε ολόκληρη την Αργεντινή ξέσπασαν διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής ως άμεση απάντηση στην κρατική δολοφονία του 28χρονου αναρχικού συντρόφου.

 

Διεθνιστική αλληλεγγύη στους αναρχικούς συντρόφους μας στην Αργεντινή που δέχονται την καταστολή του αργεντίνικου κράτους και αντιστέκονται.

 

Διεθνιστική αλληλεγγύη στους Ινδιάνους Μαπούτσε και σε όλους τους ιθαγενικούς λαούς που υπερασπίζονται τη γη τους ενάντια στην υφαρπαγή της από τους σύγχρονους κονκισταδόρες της Benetton.

 

Τιμή στον αναρχικό SantiagoMaldonado–Ο αγώνας συνεχίζεται…

 

αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” – μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης
———————————————————————-

 

Ακολουθεί ενημέρωση από την Ελευθεριακή Ομοσπονδία της Αργεντινής (FederaciónLibertariaArgentina) για τα γεγονότα της απαγωγής και της δολοφονίας του αναρχικού Santiago Maldonado

Τα γεγονότα

«Την 1η Αυγούστου 2017, στο Esquel, στην επαρχία Chubut, στην Αργεντίνικη Παταγονία, η κοινότητα Mapuche Pu Lof, ένα ιθαγενικό χωριό της περιοχής, πραγματοποίησε ένα μπλοκάρισμα δρόμου. Μαζί τους ήταν ο Santiago Maldonado.

Οι δυνάμεις ασφαλείας (Gendarmeria Nacional) καταστέλλουν, πυροβολούν και κυνηγούν τους ανθρώπους Mapuche στην επικράτειά τους μέχρι να παγιδεύσουν και να απαγάγουν τον Santiago Maldonado.

Η κατασταλτικη επιχείρηση διατάχθηκε από την Εθνική Κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από τη Χωροφυλακή. Και οι δύο αρνούνταν ότι κρατούσαν το Santiago Maldonado, αλλά υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες και αποδείξεις. Η οικογένεια έδειξε φωτογραφίες και βίντεο για να αποδείξει ότι ο Santiago βρισκόταν στον αποκλεισμό στις στιγμές που προηγήθηκαν της καταστολής. Οι μάρτυρες της κοινότητας που δήλωσαν στη δίκη ότι ο νεαρός άνδρας συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από τους αξιωματικούς στον ποταμό Chubut και παραλήφθηκε σε όχημα που ανήκε στη Χωροφυλακή. Για περισσότερους από 2,5 μήνες, τόσο η κυβέρνηση όσο και η δικαιοσύνη παραπλανούσαν την έρευνα.

Η συγκάλυψη που προώθησε η κυβέρνηση από την αρχή, με την υποστήριξη σχεδόν όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης, περιελάμβανε δηλώσεις αξιωματικών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρίες για τα γεγονότα καθώς και στοχοποίηση του ίδιου του Σαντιάγκο και των Μαπούτσε, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως τρομοκράτες και ξένοι πράκτορες, Διέσπειραν αμέτρητα ψεύδη για την τύχη του Σαντιάγκο μη διστάζοντας να κατηγορούσαν ακόμα και τους ίδιους τους ιθαγενικούς λαούς για τη δολοφονία του.

Αυτό συνέβαινε σε ένα πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ εργάζονταν συνεχώς για να οικοδομήσουν την ιδέα του «εσωτερικού εχθρού» που είναι βίαιος, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η καταστολή και να εμποδιστεί κάθε δίαυλος αντίστασης στα ισχυρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει. Η καθεστωτική προπαγάνδα στόχευσε τόσο τις κοινότητες Mapuche όσο και τις αναρχικές ομάδες. Επίσης, εντάθηκε συστηματικά η εφαρμογή πολιτικών πειθάρχησης. Όλο και περισσότερος έλεγχος και πίεση από την αστυνομία στους δρόμους και περισσότερη καταστολή σε κάθε είδους πολιτικές διαδηλώσεις.

Οι απαγωγές και οι εξαφανίσεις ανθρώπων ήταν ένας συστηματικός μηχανισμός που εφαρμόστηκε από το κράτος της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας μεταξύ 1976 και 1983, αφήνοντας 30.000 αγνοούμενους. Μερικοί από τους στρατιωτικούς δικτάτορες καταδικάστηκαν και φυλακίζονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι πράξεις αυτές θεωρούνται γενοκτονία και έχουν σημαδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες μέχρι σήμερα. Η εξαναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων είναι ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της Αργεντινής και διατηρείται στη συλλογική μνήμη κατά τρόπο παρόμοιο με τα ναζιστικά εγκλήματα.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτή η δειλή και δολοφονική πράξη στο Santiago Maldonado είναι κομμάτι της έντασης της κρατικής καταστολής που θα αναπτυχθεί περισσότερο με την ατιμωρησία που επιδιώκουν να επιτύχουν και πρέπει να αποτρέψουμε.

Το πολιτικό πλαίσιο

Στην Chubut, ένα μεγάλο μέρος των Mapuche διεκδικεί τη γη πού βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ομίλου Benetton. Η Benetton διαθέτει περισσότερα από 900.000 εκτάρια σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην Chubut και δραστηριοποιείται στην περιοχή με την επωνυμία “Compañía de Tierras Sud Argentina SA” (CTSA), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην estancia “Leleque” (180.000 hts ), που βρίσκεται στην περιφέρεια Cushamen, στα βορειοανατολικά της χώρας. Εκεί έλαβαν χώρα τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαγωγή και τη δολοφονία του Santiago Maldonado.

Ο όμιλος Benetton εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2006, η εταιρεία αναγνώρισε εν μέρει τα συνταγματικά δικαιώματα των κατοίκων Mapuche στα εδάφη τους και προσφέρθηκε να παραδώσει στην επαρχία Chubut 7500 εκτάρια της περιοχής του Esquel, για να τους μεταβιβαστούν σύμφωνα με το νόμο των προγονικών εδαφών στις διάφορες κοινότητες. Η επαρχιακή κυβέρνηση διέταξε τεχνικές μελέτες σχετικά με την πρόταση, οι οποίες κατέληξαν ότι ήταν μη παραγωγικές εκτάσεις, ανεπαρκείς για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Mapuche».

 

Federación Libertaria Argentina / IFA

 

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.santiagomaldonado.com/

https://www.facebook.com/Aparici%C3%B3n-con-vida-de-Santiago-Maldonado-Oficial-818427001659224/?fref=ts [1]

http://www.revistacitrica.com/santiago-estaba-agarrado-de-una-rama-con-el-agua-hasta-las-rodillas-y-los-gendarmes-arriba.html

Αφήστε μια απάντηση